Wereldwinkel Amsterdam

met respect voor mens en milieu

Wereldwinkel Amsterdam verkoopt originele, eigentijdse fairtrade cadeaus zoals woonaccessoires, sieraden, tassen, speelgoed, en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Onze producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu.

#

Lees verder »

#

Investeren in een leefbare wereld

voor iedereen

Met de verkoop van fairtrade producten investeert de Wereldwinkel in een leefbare wereld voor iedereen. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens de fairtrade criteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen. De vele vrijwilligers in de Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat het in de wereld ook anders kan. Dat armoede wél bestreden kan worden. Koop je een cadeau in één van deze winkels, dan draag je daaraan bij. Onze fairtrade cadeauwinkel in De Pijp wordt volledig gerund door vrijwilligers. Kom eens langs en laat je verrassen!!

#

#

De organisatie

... bruisend!

Achter de schermen van Wereldwinkel Amsterdam zijn ruim 45 vrijwilligers actief met de dagelijkse bedrijfsvoering: inkopen, verkopen, winkelinrichting, administratie en financiële verslaglegging, PR en marketing etc. Door onze vrije tijd hierin te investeren hopen we bij te dragen aan de promotie van eerlijke handel in Nederland. En we leren tegelijkertijd wat er komt kijken bij het runnen van een superleuke cadeauwinkel! We zijn ook aangesloten bij de landelijke Stichting Wereldwinkels, die de importeurs en hun artikelen controleert, regelmatig acties en campagnes organiseert en ons helpt met de aankleding en promotie van de winkel. Al met al een bruisende organisatie.

Aanmelden als vrijwilliger »

#

Een stukje geschiedenis

sinds 1980!

De huidige wereldwinkel Amsterdam is gestart in november 1980. De winkel is voortgekomen uit de activiteiten van het Hivos* Komitee Regio Amsterdam (HKRA), een plaatselijk comité van de landelijke ontwikkelingsorganisatie Hivos te Den Haag. Tot voor kort heette de winkel Wereldwinkel Amsterdam Abal. De naam 'ABAL' is de afkorting van 'AfzetBevordering van Artikelen uit Landen in ontwikkeling'. Het aanbod in de winkel bestond aanvankelijk uit het gehele importassortiment van de ideële importorganisatie stichting Abal te Voorschoten, alsmede levensmiddelen van de stichting Ideële Import. Ook waren er artikelen van landencomités en goederen van S.O.S.-wereldhandel, nu Fair Trade geheten. De importorganisatie Abal werd in 1984 opgeheven. Het winkelassortiment kwam inmiddels van andere toeleveranciers, die grondslag en doelstelling, een goede prijs aan de producent betalen, onderschreven.

#

De jaren 90

Na door de jaren heen enkele kleine veranderingen te hebben ondergaan werd begin 1990 de winkelinrichting aanzienlijk verbeterd, waarbij onder meer de houten stellingen met glazen schappen werden aangevuld. In 1997 was er een weer een renovatie met o.a. nieuwe gevelborden en een volledig nieuwe inrichting in eigentijds staal-en-glas. In 1999 werd het spannend: er kwam een nieuwe huisbaas, die het verouderde gebouw wilde afbreken en opnieuw opbouwen; we moesten eruit. Een vlakbij, iets dichterbij de Ferdinand Bolstraat gelegen, vrijgekomen winkelpand aan de Ceintuurbaan 266 gaf soelaas. Wel met wat minder vloeroppervlak, maar ook met nieuwe mogelijkheden èn een tuin. Na verbouwing kon op Wereldwinkeldag in mei 2000 de nieuwe winkel feestelijk geopend worden.

Ook op deze locatie is de belangstelling van het winkelend publiek goed. De nabijheid van de winkelstraat Ferdinand Bol, Albert Cuypmarkt en metro-in-aanleg kan extra drukte, maar ook vermindering van de toeloop met zich meebrengen. Met een goede ploeg enthousiaste mensen zetten we de schouders eronder, en net als in het begin en in 1999 hopen we ook hier over enige tijd vast te kunnen stellen: het was weer spannend, maar het is ook weer gelukt!

*Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking

#