De afgelopen weken konden jullie de Wereldwinkel Amsterdam weer bezoeken. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat we een paar aanpassingen moesten maken – zo zijn in de winkel spatschermen opgehangen, werken we alleen met die vrijwilligers die zich veilig voelen om weer diensten te draaien, en zijn we korter en op minder dagen geopend. Eén verandering door het coronavirus is duidelijk te zien in ons assortiment: de mondkapjes van SMateria vliegen over de toonbank! Maar wat voor een bedrijf is dat, en waarom hebben we zo bewust gekozen voor deze mondkapjes?

Smateria vertegenwoordigt veel van de kernwaarden die wij als Fair Trade winkel ook uitdragen. In 2006 werd dit bedrijf opgericht door twee Italiaanse expat-vrouwen, Jennifer Morellato en Elisa Lion, om de Cambodjaanse gemeenschap te steunen. Ze zagen hoe goed de lokale bevolking was in het vervaardigen van handgemaakte accessoires, en wilden die kwaliteit delen met de wereld op een eerlijke manier. Hierbij viel hun oog op de unieke materialen die ze tegenkwamen op de Cambodjaanse markten. Hoewel er weinig traditionele stoffen voorhanden waren, was er wel een groot aanbod van visnetten, restproducten uit de meubelbouw, en andere stevige maar atypische stoffen. Met idealistische inslag besloten ze om geen dure of nieuwe basismaterialen te gebruiken voor hun nieuwe merk: (bijna) alles werd gerecycled en geupcycled, lokaal geproduceerd en volledig in hun eigen werkplaatsen vervaardigd.

De Italiaanse samenwerking in Cambodja bleek een succesformule, en binnen enkele jaren groeide het bedrijfje uit tot een goedlopend productiebedrijf met vijf winkels, meer dan honderd werknemers, en export over de hele wereld. Het bedrijf is de belichaming van de Wereldwinkel-waarden: werknemers worden goed betaald, met zwangerschapsverlof en dertiende maand, kinderopvang voor jonge moeders is gratis, en een groot deel van de winst wordt gebruikt voor de opleiding van werknemers.

Toch zorgde de gevolgen van het coronavirus voor problemen bij dit mooie initiatief. Van de ene op de andere dag stokte de export, waardoor veel van de werknemers van SMateria tijdelijk niks konden vervaardigen. De Westerse markt was een belangrijke afzetmarkt, en de vraag naar accessoires nam in rap tempo af. Even leek het erop dat Smateria deze crisis niet goed zou overleven. Tot ze kwamen met het product wat bijna sneller verkoopt dan wij het kunnen inslaan: de mondkapjes.

Toen ze voor het eerst bij ons in de winkel lagen hadden we conservatief ingeslagen: 12 mondkapjes, als proef. We moesten maar zien hoe rap het zou gaan. Wat direct opviel waren de kleurrijke patroontjes en het stevige, flexibele materiaal. Dat ze duurzaam zijn was een bonus, een goede tegenhanger voor de wegwerpmondkapjes die je bij veel andere winkels zag liggen. In die eerste dagen verkochten we bijna de hele voorraad. Toen we bijbestelden ging het nog sneller – onze bezoekers waren fan van de missie van SMateria, het duurzame karakter, en dat het meer kleur bood dan de gebruikelijke witte kapjes. Inmiddels zijn ook wij groot fan.

Wil je één van de SMateria mondkapjes kopen? Loop dan langs in onze winkel op de Ceintuurbaan 266.