Over de Wereldwinkel

Wereldwinkel Amsterdam

Al 40 jaar is de Wereldwinkel Amsterdam de (cadeau)winkel voor jouw fair trade producten. We zetten ons altijd in voor eerlijke geschenken: cadeaus waarmee je projecten in andere landen steunt, en waar iedereen in de keten een leefbaar loon voor krijgt. Hierdoor hebben we een ruim assortiment kunnen samenstellen van mode- en woonaccessoires, etenswaren en leuke cadeautjes die je met een gerust hart kan geven. Onze producten zijn goed geprijsd, veelal ook duurzaam, biologisch en/of gemaakt van gerecycled materiaal.

De Amsterdamse vereniging

Elke wereldwinkel in Nederland wordt aangestuurd vanuit hun eigen, zelfstandige vereniging – zo ook onze Amsterdamse winkel. Met meer dan 40 enthousiaste vrijwilligers, zetten we ons in om jullie te verwelkomen in onze winkel. Alle aspecten van de bedrijfsvoering sturen wij zelf aan: van inkoopbeleid, tot de manier waarop we de winkel inrichten en zelfs de administratieve en financiële taken. Zo bevorderen wij eerlijke handel, wereldwijd.

Omdat we een vereniging zijn met een verkozen bestuur en betrokken vrijwilligers, krijgt iedereen de kans om mee te denken over de koers van de winkel. Dit kan ook zijn door je bezig te houden met taken naast de vaste winkeldiensten, zoals het schrijven van teksten voor de website of door je stem te laten horen op een van de halfjaarlijkse ledenvergaderingen.

Lijkt het jou ook leuk om lid te worden van onze vereniging? Meld je dan nu aan als vrijwilliger en we nemen z.s.m. contact met je op over de mogelijkheden! 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Wereldwinkels begint in 1968. In dat jaar mislukte de UNCTAD conferentie (United Nations Conference on Trade And Development) in New Delhi. De ontwikkelingslanden stelden toen voor een vrije markt in te stellen voor hun producten. Maar dit werd van tafel geveegd. Als protest hiertegen werd in het Westen opgeroepen tot het oprichten van “Derde Wereldwinkels”. Doel was de derdewereldlanden te helpen met het opbouwen van een eerlijke, gelijkwaardige handel door de afzet van authentieke producten te stimuleren.

Op 1 april 1969 werd in Breukelen de eerste Wereldwinkel geopend. Langzaam groeide het aantal Wereldwinkels door voorlichting aan het publiek en door politieke campagnes te voeren. Er werd veel actie gevoerd en de verkoop werd steeds meer geprofessionaliseerd.

In Amsterdam begint de Wereldwinkel in 1980. Aanvankelijk onder de naam Wereldwinkel Abal, een afkorting van ‘AfzetBevordering van Artikelen uit Landen in ontwikkeling’ en sinds 2014 als Wereldwinkel Amsterdam.  In de loop der jaren is zowel de winkel als het assortiment steeds aangepast aan de tijd. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een moderne, eigentijdse fair trade cadeauwinkel.